Egy Sales Kóros Naplója

Egy Saleses élete

Ha mersz kérdezni, az az egyik legjobb dolog amit tehetsz az életben!

Mindannyian átélhettünk olyan helyzetet, amikor gyermekként az osztály előtt kérdeztünk valamit, de válaszként csak egy megalázó nevetés érkezett az osztálytársak felől. Mai napig pontosan emlékezhetünk a pillanatra, az illatokra, hangokra, fényekre. Ha te is átéltél hasonló kellemetlenséget, biztos te is megfogadtad, hogy többször ilyet nem élsz át.

taylor-wilcox-ntur2_qkpg0-unsplash.jpg
Ha visszaemlékszem az általános iskolára, emlékszem, hogy jó tanuló voltam, de az órán én sem mertem kérdezni. Féltem, hogy megaláztatom magam a „buta” kérdések miatt. Attól féltem, hogy kinevet a tanár és kinevetnek az osztálytársaim, pedig „buta” kérdés nincs és azt is tudom, hogy a kérdezés az egyik legnagyobb eszköz a kapcsolatok építésére.
Részt veszünk tréningeken, heti meetingeken, de ha kérdezni kell, mindig feszengő érzés foghat el a mai napig mindannyiunkat. Tudjuk, hogy kérdezni arany, de ösztöneink mégis tiltakoznak ellene.

A kérdezéshez bátorság kell, de bátor cselekedetre példát keveset láthattunk életünk során. Már felnőtt vagy, tudsz ezen változtatni, merj hát végre kérdezni!

Nézzünk 5 okot, hogy miért kérdezz bátran!?

1. Kérdésekkel kapcsolatokat építhetsz:
Tapasztalatom, hogy sok kapcsolat azért fut zátonyra a magánéletben és a munkahelyen egyaránt, mert a felek nem mernek kérdezni egymástól. Nem mernek személyes kérdéseket feltenni, pedig a másik fél minden bizonnyal válaszolna és ezáltal erősödne a kapcsolat köztük. Mindig az első kérdések a legnehezebbek, de idővel egyre könnyebb lesz.

2. A kérdések csökkentik a hibákat:
Sok hiba és a belőlük következő szorongás is azért következik be, mert amikor lett volna lehetőségünk mi mégsem kérdeztünk. Bíztunk abban, hogy majd egyedül megoldjuk, ha bár tudtuk, hogy a területen nincs elegendő tapasztalatunk, de mégis kérdés nélkül mentünk előre.

3. A kérdések okosítanak:
Az előttünk lévő utat, már sokan bejárták, akik ráláttak az úton lévő buktatókra. A tapasztalataikat mi is felhasználhatjuk, hogy ne essünk ugyanabba a hibába. Ha kérdezünk, ugyan azt az utat rövidebb idő alatt is bejárhatjuk.


4. A kérdésekkel bizalmat építünk a munkahelyen:
Főleg a munkahelyen érhetünk el nagyobb eredményeket, ha aktívan kérdezünk, hiszen az gördülékennyé és aktívvá teszi a kommunikációt. A munkahely egy dinamikus közösség, ami mindig fejlődési, változási pályán van. Ahhoz, hogy az előttünk álló kihívásokkal megbirkózzunk, folyamatos visszajelzésekre van szükségünk. A számunkra szükséges információk, valahol mindig rendelkezésre állnak, amelyekhez kérdéseinkkel hozzáférhetünk.

5. A kérdések által érdekes történeteket hallhatunk:
A kérdezés valóban élvezetesebbé teszi az életet, mert - ahogy fentebb írtam - tanulhatunk, de szórakozhatunk is. Hallhatunk olyan történeteket, melyek fel tudják dobni a napunkat, akár hetünket. Kezdeményezzünk beszélgetést, dobjunk fel témákat a társainknak, hogy meséljenek ők is történeteket.

Ha csak egy gondolatot nyersz ebből a cikkből, akkor legyen az, hogy nincs „buta” kérdés és merj kérdezni, hiszen már nem az iskolában vagy.

 

Photo by Taylor Wilcox on Unsplash

A bejegyzés trackback címe:

https://egysaleskorosnaploja.blog.hu/api/trackback/id/tr715587118

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Egy Sales Kóros Naplója

Friss topikok

süti beállítások módosítása